top of page

הסיפור כמיכל וככלי לארגון חוויות

  • Writer: danit weinberger
    danit weinberger
  • May 25, 2024
  • 2 min read

מושג מרחב הזמן והיכולת לתפוס את מרחב הזמן בשלמותו מתפתחים לאורך זמן, כאשר מחקרים רבים מצביעים על הפנמה מלאה של מרחב הזמן עד לסוף בית הספר היסודי. ילדים צעירים בתהליך רכישת שפה ולמידה של המרחב החברתי נמצאים גם בתהליך של למידה על מרחב הזמן.

 

למידה של מהו מרחב הזמן אינה למידה מפורשת בשנות הילדות, אלא למידה דרך חוויות אישיות. התפיסה של זמן כרוכה ביכולת לארגן חוויות רצופות ולמקם אותן על ציר הזמן. דרך אירועים שהילד חווה, הוא לומד את העולם. ילדים זקוקים למבוגר כדי לארגן את הכרונולוגיה ולמקם את החוויות האישיות שלהם על פני זמן.

 

באופן אינטואיטיבי, המבוגרים ממסגרים וממשיגים בצורה טובה יותר עבור הילדים את מושגי הזמן וממקמים את החוויות ברצף הזמן. מחקרים מראים כי השיח היומיומי של הורים עם ילדיהם על אירועי העבר, ההווה והעתיד תורם להבנת מושג הזמן וליכולות הארגון של הילדים. ההתייחסות לאירועי זמן בצורה מפורשת ומודעת עוזרת לילדים לפתח יכולות קוגניטיביות חשובות להבנת מושג הזמן.

 

ארגון חוויות במרחב הזמן הוא תהליך קריטי להתפתחות תקינה של הילד. כאשר ילדים מצליחים למקם אירועים במרחב הזמן, הם מארגנים אותם כעוד אירוע בסך החוויות האישיות שלהם. זה מאפשר להם לפתח תחושת יציבות ולהפחית את הכאוטיות בתפיסת עולמם. לעיתים ילדים זקוקים למבוגר שיארגן עבורם בצורה מפורשת את החוויות, תוך שיום רגשות ופירוק הסיטואציות לשלבים ברורים.

 

כאשר ילד מספר על חוויה, הוא למעשה מנסה לספר סיפור. זהו האופן שבו אנו, כבני אדם, מארגנים עבור עצמנו ועבור אחרים חוויות שונות, רעיונות ומסרים. הסיפור הוא כלי רב עוצמה המאפשר לנו לסדר את החוויות הללו במבנה ברור של התחלה, אמצע וסוף. באמצעות הסיפור, אנו מסוגלים להעניק משמעות לאירועים שקרו לנו ולהפוך אותם לרצף נרטיבי בעל היגיון פנימי וסדר כרונולוגי.

הסיפורים משמשים כמיכל לחוויות וככלי לארגון חוויות במרחב הזמן. סיפורים מאפשרים לילדים להבין את הרצף הכרונולוגי ולמקם את החוויות שלהם בתוך ציר הזמן. המחקרים מצביעים על כך שסיפורים עוזרים לילדים לפתח יכולות קוגניטיביות ורגשיות בהבנת הזמן והחוויות האישיות שלהם.

 

בהקשר הזה, סיפורים חברתיים הם כלים אפקטיביים במיוחד לארגון חוויות ומרחב הזמן עבור ילדים ובפרט עבור ילדים עם הפרעות התפתחותיות. סיפורים אלה מספקים נרטיבים ברורים ומובנים לסיטואציות יומיומיות ולמושגי זמן. הם מאפשרים לילדים להבין את הקשר בין אירועים שונים ולהבין את מושג הסיבה והתוצאה. סיפורים חברתיים יכולים לשמש ככלי ללמידה מפורשת של התנהגויות חברתיות, תגובות רגשיות ותהליכי פתרון בעיות, תוך שימוש במבנה זמן ברור ומאורגן.

 

סיפורים חברתיים, כשהם בשימוש תדיר, יכולים לספק מענה למגוון מצבים שהילד חווה. הם משמשים ככלי ויזואלי וקונקרטי המאפשר לילד לבנות רצף ולהבין את מקומו בעולם. באמצעות סיפורים אלו, הילדים לומדים לארגן את חוויותיהם, להבין את הסיבה והתוצאה של פעולותיהם ולפתח תחושת 'האני' ברורה ויציבה. בכך, הסיפורים תורמים להתפתחותם הרגשית והחברתית ומסייעים להם להתמודד עם אתגרים יומיומיים בצורה יעילה ומובנית יותר.

 
 
 
bottom of page